Je hebt een nieuwe telefoon, laptop of smartwatch gekocht en nu ligt je oude model stof te happen in een de kast. Moet je je oude apparaten weggooien of kun je er beter iets anders mee doen?
Wie al een tijd gadgets koopt, heeft al snel een zolder vol oude apparatuur of lades vol met ongebruikte USB-snoeren. Tijdens een grote schoonmaak kan het verleidelijk zijn om die spullen eindelijk eens het huis uit te doen, maar het is geen simpele kwestie van in de prullenbak gooien: er zijn een hoop dingen die je met oude gadgets kunt proberen voordat ze in de vuilnisbak belanden.
Heeft je oude toestel een barst in het scherm of een accu die in enkele minuten leegloopt, dan is het makkelijk om te denken dat hij aan het einde van zijn leven zit. Dat is bij smartphones niet het geval, weet Arnoud Wokke van techsite Tweakers: “De meeste dingen die stukgaan aan een telefoon zijn goed te repareren.”
“Het repareren van de oplaadpoort is vaak wat lastiger, maar een reparateur lukt dat vaak wel. De accu is meestal het makkelijkst en bovendien is de reparatie niet zo duur. Zeker als de telefoon duur was, kan het de moeite waard zijn om te kijken naar een reparatie.”
Bedreven sleutelaars kunnen proberen een kapot apparaat zelf open te schroeven. Websites zoals iFixit hebben uitgebreide handleidingen hoe je dat kunt doen. Durf je dat niet aan, dan zijn er reparatiewinkels die tegen betaling een handje helpen.
Is je apparaat nog enigszins actueel, dan kun je er (na reparatie) nog een zakcentje aan verdienen door hem te verkopen. Je kunt hem op Marktplaats of een andere handelsite zetten om er iemand anders blij mee te maken.
Als de gadget in slechte staat is en je geen zin hebt in gedoe, kun je hem ook verkopen aan een zogeheten refurbishpartij. Je krijgt er dan relatief weinig voor, zij lappen het apparaat op om hem daarna tweedehands te verkopen. “Je kunt hem vaak ook inruilen bij een winkelier als je een nieuwe koopt”, weet Wokke. “Vaak krijg je dan ook korting.”
Je oude toestel argeloos in de grijze kliko gooien is volgens Wokke een slecht idee. “Er zitten allerlei waardevolle materialen in je telefoon die goed te recyclen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de accu, maar ook de metalen van bijvoorbeeld de behuizing.”
Bij de milieustraat zijn vaak speciale inleverpunten om oude apparatuur te overhandigen. Volgens de techexpert is dat doorgaans de milieuvriendelijkste optie. “Hoe minder er op de vuilnisbelt belandt, hoe beter. Ik zou zo snel niet iets kunnen bedenken waarvan het altijd beter is om weg te gooien eigenlijk.”